Std-VII(Int’l)-HALF YEARLY-2016

BANGLADESH INTERNATIONAL SCHOOL & College

DHOS, MOHAKHALI, DHAKA CANTONMENT

BLOCK SYLLABUS FOR HALF YEARLY EXAM FOR STD.VII (INTERNATIONAL) – 2016

Sub: Bengali (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
১। বলাই
২। লাইব্রেরি
৩। মাল্যদান
৪। লাল ঘোড়া
৫। লখার একুশে
৬। বাংলাদেশের হৃদয়
৭। আনন্দ
৮। অপূর্ব প্রতিশোধ
৯। কুলি-মজুর
১০। বঙ্গবন্ধুব্যাকরণ ঃ
পরিভাষা
বিপরীতশব্দ
অনুবাদ
রচনাঃ
ক) বাংলাদেশের ছয় ঋতু
খ) মুক্তিযুদ্ধের চেতনা
গ) স্বাস্থ্যই সম্পদ
ঘ) নাগরিকের কর্তব্য
ঙ) পরিবেশ দূষণ ও তার প্রতিকার 

 

 

 

 

 

 

০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪ 

 

০১
০১
০১
০২
০২
০৩
০৬
০৪

 

 

 

 

 

 

 

সাহিত্য অংশ (৪০)

১। শব্দার্থ – ১০ টি
২। সত্য মিথ্যা – ৮ টি
৩। এক বাক্যে উত্তর – ৬টি
৪। বড় প্রশ্ন – ১ টি

ভাষা ও বিরচন অংশ (৬০)
৫। বিপরীত শব্দ ১০টি
৬। ইংরেজি বাক্যের বাংলায় অনুবাদ- ৫টি
৭। ইংরেজি অনুচ্ছেদের বাংলায় অনুবাদ- ১টি
৮। রচনা (২৫০-৩০০ শব্দ) – ১টি

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

সময়ঃ ২:৩০ মিঃ

1×10 = 10

1×8 = 8

2×6 = 12

10×1=10

মোট=৪০

 

1×10=10

3×5=15

 

1×15=15

 

1×20=20

মোট=৬০

 

১০০ নম্বরকে ৭০ এ পরিণত করা হবে

 

 

 

 

 

১০০ নম্বরকে ৭০ এ পক্লিাস টেষ্ট – ১:
১) বলাই
২) লাইব্রেরি
৩) বাংলাদেশের হৃদয়
৪) আনন্দ
ব্যাকরণ, অনুবাদ
রণত করা হবে 

 

 

 

০১

 

 

 

 

 

 

শব্দার্থ – ৫টি
এক বাক্যে উত্তর দাও – ৫টি Single Sentence Translation – ৫টি ইংরেজি অনুচ্ছেদের অনুবাদ ১টি

* C.W, H.W, রিভিশন টেষ্ট/সারপ্রাইজ টেষ্ট

 

 

 

 

 

5×1=5

5×1=5

5×1=5

10×1=10

মোটঃ ২৫

 

 

 

 

 

ক্লাস টেষ্ট – ২:
১) মাল্যদান
২) লাল ঘোড়া
৩) অপূর্ব প্রতিশোধ
৪) কুলি-মজুরব্যাকরণ, অনুবাদ 
০১

 

শব্দার্থ – ৫টি
এক বাক্যে উত্তর দাও – ৫টি Single Sentence Translation – ৫টি ইংরেজি অনুচ্ছেদের অনুবাদ ১টি

* C.W, H.W, রিভিশন টেষ্ট/সারপ্রাইজ টেষ্ট

5×1=5

5×1=5

5×1=5

10×1=10

মোটঃ ২৫

 

সর্বমোট ৬২ সর্বমোট = ১০০

Subject: English Literature (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Prose:

Tales From Shakespeare:

1. King Lear

2. Much Ado About Nothing

3. Twelfth Night

4. Journey to the Centre of the Earth by Jules Verne

(1-5)

Poetry:

The Lamb

The Tiger

Revision

 

 

12

12

 

10

10

 

 

 

04

04

04

 

  1. Word meaning
  2. Make Sentence
  3. Short question
  4. Explanation
  5. Essay type question
  6. Short notes
  7. Comprehension
  8. Summary of the poem

 

Time: 2:30 hrs

1×10 = 10

2×5 = 10

6×2 = 12

5×2 = 10

10×2 = 20

5×2=10

20

08

100 mark will be converted into 70

Class Test-1:

Tales from Shakespeare:

King Lear

Poem:

The Lamb

01
  1. Word meaning
  2. Make Sentence
  3. Short Questions from Prose
  4. Explanation

*C.W, H.W, Revision Test

4×1 = 4

4×1=4

6×2 = 12

 

5×1 = 5

05

Class Test-2:

Tales from Shakespeare:

Much Ado About Nothing

Poem:

The Tiger

 

01 1. Word meaning

2. Make Sentence

3. Short Questions from    Prose

4. Explanation

*C.W, H.W, Revision Test

4×1 = 4

4×1=4

6×2 = 12

 

5×1 = 5

05

Total 39 Total = 100

Sub: English Language (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Book: Enjoying Grammar

Chapters: 1 to 12

1. The Simple Present and the Present Continuous Tenses

2. The Simple Past and the Past Continuous Tenses

3. The Present Perfect and the Simple Past Tenses

4. The Present Perfect and Present Perfect Continuous Tenses

5. Expressing the Future

6. to-infinitives

7. Gerunds

8. To-infinitives and gerunds

9. The Active Voice and the Passive Voice

10. Objects and Complements

11. Determiners

12. Articles

 

Book: Secondary English

Unit: 1, 3, 7, 8

Composition:

1. Essays

2. Formal letter

3. E-mail

 

 

03

 

 

02

 

 

02

 

02

 

02

01

01

01

 

05

03

 

02

03

 

 

10

 

 

10

 

 

1. Choose the right form of verb from the brackets.

2. Rewrite the sentences with the correct use of tenses

3. Change the Voice

4. Identify the Subject, Object and Complement

5. F/B with Articles

6. Write the antonyms

7. Write a single word for the phrases

8. Change the word into different parts of speech

9. Comprehension (Unseen)

10. Essay

11. Formal letter/E-mail

Time: 2:30 hrs

 

07

 

07

 

07

06

 

07

05

 

05

 

06

25

15

10

Total: 100

 

 

100 mark will be converted into 70

Class Test-1:

1. Enjoying Grammar chapter- 1 to 5

2. Formal letter

 

01

 

 

 

1. Use the correct form of word

2. Correct use of 12 tenses

3. Correct the sentences

4. Formal letter (Application)

*C.W, H.W, Revision Test

05

 

05

05

10

05

Class Test-2:

1. Enjoying Grammar chapter- 6 to 10

2. Essay

 

01

 

 

 

1. Use the infinitives and gerunds

2. Change the voice

3. Identify subject, object and complements

4. Essay

*C.W, H.W, Revision Test

05

 

05

05

 

10

05

Total 50 Total: 100

Sub: Mathematics – I (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
 

Chapter

Ex: 9: (a, b)

Ex: 10: (a, b)

Ex: 11: (a, b, c, d)

Ex: 12: (a, b, c, d)

Ex: 13: (a, b)

Ex: 14: (a)

 

 

 

07

07

07

06

04

01

06

 

 

3 problems will be given

3 problems will be given

4 problems will be given

4 problems will be given

2 problems will be given

2 problems will be given

 

Time: 2:30 hrs

3×5 = 15

3×5 = 15

4×6 = 24

4×6 = 24

2×5 = 10

2×6 = 12

 

Total = 100

Class Test – 1:

Ex. 9

Ex.: 10: (a, b)

 

01

 

2 problems will be given

3 problems will be given

*C.W, H.W, Revision Test

 

2×5 = 10

3×5 = 15

Class Test – 2:

Ex. 11 (a, b)

Ex.: 12: (a, b, c)

 

 

 

 

01

 

2 problems will be given

3 problems will be given

*C.W, H.W, Revision Test

 

2×5 = 10

3×5 = 15

05

Total = 25

 

 

 

Total 39 Total = 100

Sub: Mathematics-II (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
 

Ex-2: a, b, c

Ex- 4: (b – h)

Ex-5: (b, c, d)

Ex-7: all

 

Geometry:

Theorem:

4, 5, 8, 11

 

Construction:

4, 7, 8, 9, 10

 

04

04

04

04

 

03

 

04

 

 

02

 

2 problems will be given

6 problems will be given

4 problems will be given

6 problems will be given

 

 

1 problem will be given

 

 

 

1 problem will be given

Time: 2:30 hrs

2×4 = 8

6×4 = 24

4×5 = 20

6×5 = 30

 

 

1×10 = 10

 

 

 

1×8 = 8

Total = 100

Class Test-1:

Ex. 4 (b – h)

 

 

01

 

5 problems will be given

*C.W, H.W, Revision Test

 

5×5 = 25

05

Class Test-2:

Ex. 5 (b, c, d)

Theorem: 16

Construction: 8

 

01

 

5 problems will be given

*C.W, H.W, Revision Test

 

5×5 = 25

05

Total 26 Total = 100

Subject: Physics (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
1. How science works

2. Units

3. Energy

4. Molecules

5. Expansion

6. Thermometers

7. The Gas Laws

8. Measuring heat

9. Conduction, Convection &

Radiation

02

04

04

05

04

04

05

05

06

1. Fill in the blanks

2. MCQ/Conversion

3. Question and answer & Mathematical problem

Time: 2:30 hrs

 

1×15=15

1×15=15

70

100 mark will be converted into 70

Class Test – 1:

1. How science works

2. Units

3. Energy

 

01

1. Fill in the blanks

2. MCQ/Conversion 3. Question and answer & Mathematical problem

*C.W, H.W, Revision Test

05

05

15

 

05

Class Test – 2:

4. Molecules

5. Expansion

 

 

01

1. Fill in the blanks

2.MCQ/Conversion

3. Question and answer & Mathematical problem

*C.W, H.W, Revision Test

05

05

15

 

05

Total 41 Total = 100

 

Subject: Biology (Half Yearly)

Contents Teaching Days Question Pattern

 

Marks Distribution
Topic : Cell and tissue

Topic : Diffusion

 

Topic : Enzymes

 

Topic : Food and digestion

 

Topic : Feeding in plants

 

 

a) Fill in the blanks

b) Multiple choice questions

c) Structured questions about topics based on:

i) Graphical representation

ii) Table

iii) Diagrams

iv) Figures

Time: 2:30 hrs

1×10=10

 

1×10=10

 

15×1=15

10×3=30

10×3=30

5×1=5

Class Test – 1:

Topic : Cell and tissue

Topic : Diffusion

 

 

 

 

 

Fill in the blanks

One structural question

Multiple choice question

*C.W, H.W, Revision Test

1×6=6

13

1×6=6

05

Class Test – 2:

Topic : Enzymes

Topic: Food and digestion

Fill in the blanks

One structural question

Multiple choice question

*C.W, H.W, Revision Test

1×6=6

13

1×6=6

05

Total Total = 100

Subject: Chemistry (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Chapter 2: Basic Idea, Elements, Mixtures and Compounds

Chapter 3: Atomic Structure

Chapter 4: The Periodic Tables

Chapter 19: Ionic Compound

Chapter 20 : Covalent Compound

Chapter 21: Metal and It’s Structure

09

09

 

09

09

 

02

 

02

 

1. Short questions (5 out of 6)

2. Broad question (5 out of 6)

3. Complete the reaction and balance the equation

4. Write the chemical name

5. Write the chemical formula

6. Diagram

Time: 2:30 hrs

5×4=20

5×7=35

2×5=10

 

2×5=10

2×5=10

3×5=15

100 marks will be converted to 70

Class Test – 1:

Chapter 2: Basic Idea, Elements, Mixtures and Compounds

Chapter 4: Periodic Table

 

01 Fill in the blanks

Reaction

Short question (3 out of 4)

Drawing

*C.W, H.W, Revision Test

1×5=5

4×2=8

3×2=6

2×3=6

05

Class Test – 2:

Chapter 3: Atomic Structure

Chapter 19: Ionic Compound

Chapter 20: Covalent Compound

01 Fill in the blanks

Reaction

Short question (3 out of 4)

Drawing

*C.W, H.W, Revision Test

1×5=5

4×2=8

3×2=6

2×3=6

05

Total 42    Total = 100

Subject: Computing Studies (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Chapter- 1:

About a computer

Chapter-2:

Spread Sheets

Chapter-5: Graphics programming in QBASIC

Chapter-6:

QBASIC programming

Practical: QBASIC programming language

Spread Sheets

Revision

04

 

04

 

04

 

 

10

 

03

 

03

03

 

1. Broad Questions (any 4)

2. Short Questions (any 5)

3. True/False

4.  Fill in the blanks / Multiple Choice Questions / Write down the full form of the following words.

5.Practical

Time: 2:30 hrs

4×7 = 28

5×4 = 20

10×1 = 10

12×1 = 12

 

=30

Tot=100

 

* 100 marks will be converted to 70

 

 

Class Test:

Chapter- 1:

About a computer

 

01

1. Broad Questions (any 2)

2. Short Questions (any 2)

3. True / False

*C.W, H.W, Revision Test

2×7=14

3×2=6

5×1=5

05

Class Test:

Chapter-2:

Spread Sheets

 

 

01

1. Broad Questions (any 2)

2. Short Questions (any 2)

3. True / False

*C.W, H.W, Revision Test

2×7=14

3×2=6

5×1=5

05

Total 33 Total = 100

Subject: Art (Half Yearly)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
1. Color and its uses: Shading and sheds

2.  A scenery of freedom fight by colour shadings.

3. A season scenery – Autumn.

4. A Scenery of village boat race.

5. A poster design by paper college

03

 

03

 

03

 

 

03

 

02

 

One question will be given to answer

 

Time: 1 hr

 

Drawing-20

Color-20

Creativity- 10

Total: 50

 

 

Class Test -1 :

A scenery of freedom fight by colour shadings.

A scenery of village boat race

01 One question will be given to answer Drawing-10

Color-10

Creativity-05

Total: 50

 

Class Test -2 :

A season scenery – Autumn

01 One question will be given to answer

C.T 100 marks will be converted to 50

 

Drawing-10

Color-10

Creativity-05

Total: 25

Total 09 Total = 100

Subject: Religion (Islam)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
01. (Al-Aqaid)

Tawhid,Kufr,Shirk

Risalat, Tawhid and Morlity

02. (Ibadat)

Salat,Salat of Masbug,Salat of Musafir, Salat of Sick,Salat-e-Jum’a.

 

03. (Quran & Hadith Studies)

NobleQuran majid,Surah Adiat,Surah Al-Qaaria,Surah al-Ikhlas

 

04. (Akhlaq)

Charity, Sense of Decency, Amanah or Trustworthines, Truthfullenss, Envy.

 

05. Model Biographies:

Hazrat Ismail (As),

Hazrat Muhammad (Sm),

Hazrat Uthman (Ra)

 

Revision +   Oral Test

 

5

 

 

8

 

 

7

 

 

7

 

 

05

 

 

 

 

6

 

 

Model Biography (1 out of 2)

Broad Questions (5 out of 7)

Short Questions (3 out of 5)

F/B

T/F

Oral & Practical

 

 

 

 

 

Time: 2:30 hrs

 

1×15=15

10×5=50

5×3 = 15

05

05

10

 

 

 

100 marks will be converted to 70

 

1st Class Test Syllabus :

Chapt-1

Chapter-2

2nd Class Test Syllabus:

Chapter-3

Chapter-4

 

2

One broad question

Two short question

Fill in the Blank/True,False

 

*C.W, H.W, Revision Test

10×1 = 10

5×2 = 10

5×1 = 5

 

05

Total 40 Total = 100

 

Subject: Bangladesh and Global Studies:

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
11. Bangladesh & Global Studies:

Chap-1:

Liberation Movement of Banglees

1. Kaibat Rebellion- 1C.W+1H.W

2. Fakir-Sanyasis Rebellion – 2C.W+1H.W

3. The Indigo Rebellion – 1C.W+1H.W

4. The Saotal revolt -1C.W+1H.W

 

Chap:2:

The Background of the Independence of Bangladesh

1. Crisis of Pakistan -1C.W+1H.W

2. Language movement -2C.W+1H.W

3. Jukta Front -2C.W+1H.W

4. Mass Movement from Mass rebellion -2C.W+1H.W

5. Historical case of Agartala -4C.W+1H.W

6. The General election of 1970 -1C.W+1H.W

7. The disparities between East & West Pakistan -2C.W+2H.W

 

Chap- 3: The cultural diversity of Bangladesh

1. The role of nature on culture – 2C.W+1H.W

2. The role of occupation in culture – 2C.W+1H.W

3. The role of religion in culture – 2C.W+1H.W

4. Festivals & Fair

Chap- 4: Economics – 3 C.W+2 H.W

Chap-5: Election System of Bangladesh

2 C.W+1 H.W

Chap-6: Climate of Bangladesh

3 C.W+2 H.W

 

 

 

 

 

 

 

4 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 pd

 

3 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 pd

 

2 pd

 

2 pd

 

3 pd
Tot :41 pd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. True / false

2. Fill in the blanks

3.Multiple choice

4. Diagram

5. Short question (4 question to be answer out of 6)

6. Broad question (4 question to be answer out of 6)

Time: 2:30 hrs

 

10×1=10

10×1=10

10×1=10

10×1=10

 

5×4=20

10×4=40

Total: 100

 

 

* 100 marks ill be converted to 70

1st Class Test:

Chapt-1

 

2nd Class Test:

Chapt-2

1. True / false

2. Fill in the blanks

3. Short question

4. Broad question

*H.W, C.W, Revision Test

5×1=05

5×1=05

5×1=05

10×1=10

=05

Total 39 Total = 100

Subject: A New Moral Science 

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
 

Chap-1: A look at the world

Chap-2: Getting to know

Chapt-3: The place of simplicity

Chap-4: Blowing your Own Trumpet

Chap-5: Praise and Blame

Chap-6: Fortitude

Chap-7: Fears and Worries

Chap-8: Talking of Time

Chap-9: Are you Busy Doing Nothing?

Chap-10: Sharing is Something Beautiful

Chap-11: I’ll stand by you

 

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

 

2 pd

 

Broad questions

Short question

Multiple choice question

Fill in the blanks

True / False

Time: 2:30 hrs

3×8 = 24

4×5 = 20

20

20

16

Total: 100

 

 

* 100 marks will be converted to  70

 

1st Class Test:

Chap-1: A look at the world

Chap-2: Getting to know

Chapt-3: The place of simplicity

Chap-4: Blowing your Own Trumpet

Chap-5: Praise and Blame

 

2nd Class Test:

Chap-6: Fortitude

Chap-7: Fears and Worries

Chap-8: Talking of Time

Chap-9: Are you Busy Doing Nothing?

Chap-10: Sharing is Something Beautiful

 

Broad questions

Fill in the blanks

True / False

 

*C.W, H.W, Revision Test

1×8=8

2×5=10

7

Total: 25

05

Total 22 Total = 100

___________________________________________

Col. Md. Anisur Rahman Chowdhury, psc (Retd.)

Principal

VStd-VII(Int’l)-HALF YEARLY-2016 (Download)