Std-VII(Int’l)-FINAL TERM-2016

BANGLADESH INTERNATIONAL SCHOOL & College

DHOS, MOHAKHALI, DHAKA CANTONMENT

BLOCK SYLLABUS FOR FINAL TERM EXAM FOR STD.VII (INTERNATIONAL) – 2016

Sub: Bengali 

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
১। ছবির রং
২। রোকেয়া সাখাওয়াত হোসেন
৩। শব্দ থেকে কবিতা
৪। সেই ছেলেটি
৫। বাংলাদেশের ক্ষুদ্র জাতিসত্তা
৬। মেলা
৭। মে দিনের কবিতা
৮। উপদেশ
৯। স্মৃতিসৌধ
১০। এই অক্ষরে
১১। ব্যাকরণ
১২। পরিভাষা
১৩। বিপরীত শব্দ
১৪। অনুবাদ
১৫। রচনাঃ
ক) একটি বৃষ্টির দিন
খ) কাজের আনন্দ
গ) বিজয় দিবস
ঘ) হেমন্তকাল
ঙ) মাতা-পিতার প্রতি কর্তব্য 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

০৪
০৪
০৪
০৪
০৪
০৪০৩
০৩
০৩
০৩
০৩
০১
০১
০১
০২
০২
০৩
০৬
০৬

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

সাহিত্য অংশ (৪০)১। শব্দার্থ – ১০টি
২। সত্য মিথ্যা – ৮টি
৩। এক বাক্যে উত্তর – ৬টি
৪। বড় প্রশ্ন – ১টি

ভাষা ও বিরচন অংশ (৬০)

৫। বিপরীত শব্দ – ১০টি
৬। ইংরেজি বাক্যের বাংলায় অনুবাদ- ৫টি
৭। ইংরেজি অনুচ্ছেদের বাংলায় অনুবাদ- ১টি
৮। রচনা (২৫০-৩০০ শব্দ) – ১টি

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

সময়ঃ ২:৩০ মিঃ1×10=10

1×8=8

2×6=12

10×1=10

মোট=৪০

 

1×10=10

3×5=15

1×15=15

1×20=20

 

মোট=৬০

১০০ নম্বরকে ৭০ এ পরিণত করা হবে

 

 

 

 

 

 

 

৩য় ক্লাস টেষ্ট:
১) ছবির রং
২) রোকেয়া সাখাওয়াত
হোসেন,
৩) মেলা
৪) মে দিনের কবিতা
ব্যাকরণ, অনুবাদ 

 

 

 

০১ 

 

 

শব্দার্থ – ৫টি
এক বাক্যে উত্তর দাও – ৫টি
Single sentence Translation – ৫টি
ইংরেজি অনুচ্ছেদের বাংলায় অনুবাদ- ১টি
*C.W, H.W, রিভিশন টেষ্ট/সারপ্রাইজ টেষ্ট 

 

 

 

5×1=55×1=5

1×5=5

10×1=10

মোটঃ ২৫

 

 

 

৪র্থ ক্লাস টেষ্ট:
১) শব্দ থেকে কবিতা
২) বাংলাদেশের ক্ষুদ্র জাতিসত্তা
৩) উপদেশ
৪) স্মৃতিসৌধ
ব্যাকরণ, অনুবাদ 

 

 

01 শব্দার্থ – ৫টি
এক বাক্যে উত্তর দাও – ৫টি
Single sentence Translation – ৫টি
ইংরেজি অনুচ্ছেদের বাংলায় অনুবাদ- ১টি
* C.W, H.W, রিভিশন টেষ্ট/সারপ্রাইজ টেষ্ট 
5×1=55×1=5

1×5=5

10×1=10

মোটঃ ২৫

সর্বমোট ৫২ সর্বমোট =১০০

Subject: English Literature (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Prose:1. Journey to the Centre of the Earth by Jules Verne (Ch: 6-30)

Poetry:

The Sands of Dee

The Road Not Taken

Revision

33

 

 

04

04

03

1. Word meaning

2. Make Sentence

3. Short question

4. Explanation

5. Essay type question

6. Short notes

7. Comprehension

8. Summary of the poem

Time: 2:30 hrs1×10 = 10

2×5 = 10

6×2 = 12

5×2 = 10

10×2 = 20

5×2=10

20

08

100 mark will be converted in to 70

Class Test-3:Journey to the Centre of the Earth by Jules Verne (Ch: 1-10)

 

 

01 1. Word meaning2. Make Sentence

3. Short Questions from Prose

4. Explanation

*Revision Test/Surprise Test

4×1 = 44×1=4

6×2 = 12

 

5×1 = 5

 

Class Test-4:Journey to the Centre of the Earth by Jules Verne (Ch: 11-20)

Poetry: The Sand of Dee

01 1. Word meaning2. Make Sentence

3. Short Questions from Prose

4. Explanation

*Revision Test/Surprise Test

4×1 = 44×1=4

6×2 = 12

 

5×1 = 5

 

Total 39 Total = 100

Sub: English Language (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Book: Enjoying GrammarChapters: 13 to 22

1. Phrases and Clauses

2. Adjective phrases

3. Adverbial Phrases

4. Coordination and Subordination.

5. Subordinating Conjunction

6. Conditional

7. Relative clauses: Defining and Non-defining

8. Modals: Possibility and probability

9. Modals of Ability

10. Punctuation and Capitalization

 

Book: Secondary English

Unit: 9, 11, 14, 16

Composition:

1. Essays

2. Letter

3. Speech

 

03

 

 

02

 

 

02

 

02

 

02

02

02

02

 

03

 

 

09

06

03

01

 

1. Identify the phrases and clauses of different types

2. Joining sentences with suitable conjunctions

3. Correct uses of conditionals

4. Changing simple sentences into complex sentences

5. Correct use of modals

6. Joining sentences using Relative pronouns

7. Punctuation and Capitalization

8. Write synonyms

9. Comprehension (Unseen)

10. Essay

11. Letter/ Speech

Time: 2:30 hrs 

07

 

06

 

07

06

 

06

06

 

06

06

25

15

10

 

100 marks will be converted to 70

Class Test-3:1. Enjoying Grammar chapter- 13 to 17

2. Essay

01

 

 

 

1. Identify phrases and clauses2. Joining sentences with conjunctions

3. Essay

*Revision Test/Surprise Test

 

08 

07

 

10

05

Class Test-4:1. Enjoying Grammar chapter- 17 to 21

2. Letter / Speech

01

 

 

 

1. Changing Sentence (Simple – Complex)2. Correct use of conditionals

3. Correct use of modals

4. Letter / Speech

*Revision Test/Surprise Test

 

05 

05

05

10

05

Total 39 Total: 100

Sub: Mathematics -I (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
ChapterEx-9: c, d

Ex-10: c, d

Ex-11: e, f, g, h

Ex-12: e, f, g, h

Ex: 14: b, c

 

 

  4 problems will be given

4 problems will be given

4 problems will be given

4 problems will be given

4 problems will be given

 

 

Time: 2:30 hrs5×4 = 20

5×4 = 20

5×4 = 20

5×4 = 20

5×4 = 20

Total=100

 

100 marks will be converted to 70

Class Test – 3:Ex-9: (c, d)

Ex-10: (c, d)

 

01 3 problems will be given

2 problem will be given

 

 

*Revision Test/Surprise Test

5×3 = 15

5×2 = 10

Total=25

 

05

Class Test – 4:Ex-11: e, f, g, h

Ex-14: a, b

01 3 problems will be given

2 problems will be given
*Revision Test/Surprise Test

5×3 = 15

5×2 = 10

Total=25

=05

Total 39 Total = 100

Sub: Mathematics-II (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Ex-2 : d, e, f, gEx-5: e, f, g, h

Ex-8: a – h

Ex-15: all

 

Prove that:

(i) Sec2+Cos2=1

(ii) Sec2=1+tan2

(iii) Cosec2=1+Cot2

Geometry:

Theorem: 31, 32, 38

Construction: 11, 12, 21, 22

  2 problems will be given5 problems will be given

5 problems will be given

2 problems will be given

 

 

 

2 problems will be given

 

 

1 problems will be given

1 problems will be given

Time: 2:30 hrs5×2 = 10

5×5 = 25

5×5 = 25

5×2 = 10

 

 

5×2 = 10

 

 

10×1 = 10

10×1 = 10

Total=100

100 marks will be converted to 70

Class Test-3:Ex. 5 (e, f, h)

Ex: 5 (g)

Theorem: 31

Construction: 11

 

01 3 problems will be given

3 problems will be given

1 theorem or 1 construction will be given

*Revision Test/Surprise Test

2×3 = 6

4×3 = 12

7×1 = 07

 

05

Class Test-4:Ex- 8 (a, b, c)

Ex-8 (e, f, g, h)

Theorem: 38

Construction: 22

01 3 problems will be given

3 problems will be given

1 theorem or 1 construction will be given

 

*Revision Test/Surprise Test

2×3 = 6

4×3 = 12

7×1 = 07

 

05

Total 26 Total = 100

Subject: Physics (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
10. Changing State11. Pushes and pulls

12. Density

13. Pressure

14. More about forces

15. Turning forces

16. Work, Energy & Power

18. Velocity and acceleration

19. Momentum

 

Revision

0404

04

04

04

05

05

04

03

 

05

1. Fill in the blanks

2. MCQ/ Conversion

3. Question Answer, Mathematical Problems

 

 

 

Time: 2:30 hrs1×15=15

1×15=15

70

 

100 marks will be converted to 70 marks

Class Test – 3:10. Changing State

11. Pushes and pulls

01 1. Fill in the blanks2. MCQ/Conversion 3. Question and answer & Mathematical problem

*Revision Test/Surprise Test

55

15

 

5

Class Test – 4:12. Density

23. Pressure

01 1. Fill in the blanks2. MCQ/Conversion 3. Question and answer & Mathematical problem

*Revision Test/Surprise Test

55

15

 

5

Total 37 Total = 100

Subject: Biology (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Topic : Breathing and RespirationTopic : Blood and Circulation

Topic : Plant Transport

Topic : Homeostasis

Topic : Adaptation and competition.

a) Fill in the blanks

b) Multiple choice questions

c) Structured questions about topics based on:

i) Graphical representation

ii) Table

iii) Diagrams

iv) Figures

Time: 2:30 hrs1×10=10

1×10=10

 

 

 

15×1=15

 

10×3=30

10×3=30

5×1=5

Class Test – 3:Topic : Breathing and Respiration  

 

 

Fill in the blanksOne structural question

Multiple choice question

*Revision Test/Surprise Test

1´6=613

1×6=6

05

Class Test – 4:Topic : Homeostasis Fill in the blanksOne structural question

Multiple choice question

*Revision Test/Surprise Test

1×6=613

1×6=6

05

Total Total = 100

Subject: Chemistry (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Chapter 10: Acids & AlkaliChapter 11: Products from oil

Chapter 13: Carbon Chemistry

Chapter 15 : Energy Change

Chapter 16: Rates of reaction

Chapter 21: Metals and its structure

 

Chapter 26: Moles

Revision

 

09 

09

09

09

 

02

02

02

02

 

1. Short questions (5 out of 6)

2. Broad question (5 out of 6)

3. Complete the reaction and balance the equation

4. Write the chemical name

5. Write the chemical formula

6. Diagram

Time: 2:30 hrs5×3=15

5×6=30

5×3=15

 

2×5=10

2×5=10

4×5=20

Class Test – 3:Chapter 12: Acids & Alkali

Chapter 15 : Energy Change

 

 

01 Fill in the blanksReactions

Short question (3 out of 4)

Drawing

*Revision Test/Surprise Test

1×5=54×2=8

3×2=6

2×3=6

=05

Class Test – 4:Chapter 14: Organic molecule (11+13)

Chapter 26: Moles

01 Fill in the blanksReaction

Short question (3 out of 4)

Drawing

*Revision Test/Surprise Test

1×5=54×2=8

3×2=6

2×3=6

=05

Total 42    Total = 100

Subject: Computing Studies (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
Chapter-3:The Internet

Chapter-4: Make your own webpage

Chapter-7: More Graphics programming

 

Chapter-10: Database

 

Practical: QBASIC programming (Loop)

Revision

04 

03

 

03

 

 

04

 

04

 

02

1. Broad Questions (any 4)

2. Short Questions (any 5)

3. True/False

4.  Fill in the blanks / Multiple Choice Questions / Write down the full form of the following words.

5.Practical

Time: 2:30 hrs4×7 = 28

5×4 = 20

10×1 = 10

12×1 = 12

=30

Total =100

 

* 100 marks will be converted to 70

Class Test-3:Chapter-3:

The Internet

 

01 1. Broad Questions (any 2)2. Short Questions (any 2)

3. True / False

*Revision Test/Surprise Test

2×7=143×2=6

5×1=5

=05

Class Test-4:Chapter-9: Database

 

 

01 1. Broad Questions (any 2)2. Short Questions (any 2)

3. True / False

*Revision Test/Surprise Test

2×7=143×2=6

5×1=5

5

Total 33 Total = 100

Subject: Art (Final Term)

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
1. A Scenery of Smrity Showdhoua. Paper cut work by color red paper

b. Art work by cotton from book

2. A scenery of a bank of river of Bangladesh

3. A scenery based on tree plantation

03 

02

 

02

 

 

03

 

03

One question will be given to answer

 

Time: 1 hr 

Drawing-20

Color-20

Creativity- 10

Total: 50

 

 

Class Test -3 :A scenery of bank of river of Bangladesh 01 One question will be given to answer Drawing-20Color-20

Creativity- 10

Total: 50

 

Class Test -4 :A scenery based on tree plantation 01 One question will be given to answerC.T 100 marks will be converted to 50

 

Drawing-20Color-20

Creativity- 10

Total: 50

Total 09 Total = 100

Subject: Religion (Islam)                 

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
01 (Al-Aqaid)Akhirat, Sirat, Mizan. Wahi,

 

02 (Ibadat)

Moral teaching of Salat,Sawm, As-Sahri, Iftar, Qaza & Kaffara of Sawm, Al I’tikaf, Sadaqatul fitr,The moral teaching of sawm (fasting)

 

03 (Quran Majid & Hadith Sharif)

SuraTakathur,SuraLahab,Verses of supplication, Hadith on ethics

 

04 (Akhlaq)

Envy, Anger, Greed,Cheating,  Disobedience to the parents.Eve-Teasing, Snatching,

 

05 Model Biographies:

Hazrat Ali (Ra).Hazrat Fatima (Ra), Hazrat Maryam (A.S)

 

Revision of 1st & 2nd term.

 

06 Oral and practical

 

6

 

 

 

15

 

 

 

 

8

 

 

 

 

10

 

 

 

6

 

 

 

1

 

Model Biography (1 out of 2)

Broad Questions (5 out of 7)

Short Questions (3 out of 5)

F/B

T/F

Oral & Practical

 

 

Time: 2:30 hrs 

1×15=15

 

10×5=50

 

5×3 = 15

 

5

5

10

 

 

3rd  Class Test: Chapt-1

Chapter-2

 

4th Class Test:

Chapter-3

Chapter-4

02

 

 

 

 

One broad questionTwo short question

Answer in one word /True or False / Fill in the blanks/ Choose the correct answer etc.

C.W/H.W

10´1 = 105´2 = 10

5´1 = 05

 

 

 

 

=05

Total 48 Total = 100

Subject: Bangladesh and Global Studies:

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
11. Bangladesh & Global Studies: Chap-7: The condition of population of Bangladesh – C.W-3+H.W-2

Chap-8: Women right of Bangladesh-1H.W+2C.W

Chap-9: The Elderly Rights-1H.W+1C.W

1. The position of the Elderly in society

-1H.W+1C.W

2. The problems of the Elderly–1H.W+1C.W

Chap-10: Social problems in Bangladesh–1H.W+1C.W

1. Customs of  dowry in Bangladesh—1C.W+1H.W

2. Law against Dowry—1C.W+1H.W

 

Chap- 11: Some countries in Asia–1H.W+1C.W

1. Relation of Friendship and Cooperation with BD–1H.W+1C.W

2. Relation of Friendship and Cooperation with BD–1H.W+1C.W

Chap: 12: Regional organizations–2H.W+1C.W

1. Some regional organization in Asia

 

 

 

 

 

1 pd

 

 

2 pd

 

 

 

 

2 pd

 

2 pd

 

 

 

 

 

 

 

 

2 pd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 pd

 

4 pd

Tot: 17 pd

 

 

 

 

 

1. True / false

2. Fill in the blanks

3.Multiple choice

4. Table chart

5. Short question (4 question to be answer out of 6)

6. Broad question (4 question to be answer out of 6)

Time: 2:30 hrs 

10×1=10

10×1=10

10×1=10

10´1=10

5´4=20

 

10´4=40

Total: 100

 

 

* 100 marks ill be converted to 70

 3rd Class Test:

 

Chapt-7, 8

 

4th Class Test:

Chap: 9, 10

 

 

 

01

1. True / false2. Fill in the blanks

3. Short question

4. Broad question

 

*H.W, C.W, Revision Test

5×1=055×1=05

5×1=05

10×1=10

 

=05

Total 39 Total = 100

Subject: A New Moral Science

Contents Teaching Days Type of Question Distribution of marks
 Chap-12: Caring for people

Chap-13: A Question of Loyalty

Chapt-14: Wanted A Friend

Chap-15: Mixing With People

Chap-16: The Brave Ones

Chap-17: A Country Called India

Chap-18: We Worship in Many Ways

Chap-19: India on the March (1)

Chap-20: India on the March (2)

Chap-21: We have Problems Too

Chap-22: Looking for Solutions (1)

Chap-23: Looking for Solutions (2)

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

2 pd

 

2 pd

2 pd

2 pd

1 pd

1 pd

Broad questions

Short question

Fill in the blanks

True / False

Matching

Time: 2:30 hrs3×8 = 24

4×5 = 20

20

20

16

Total: 100

 

 

* 100 marks ill be converted to  70

 

 3rd Class Test:

Chap-12: Caring for people

Chap-13: A Question of Loyalty

Chapt-14: Wanted A Friend

Chap-15: Mixing With People

Chap-16: The Brave Ones

 

4th Class Test:

Chap-17: A Country Called India

Chap-18: We Worship in Many Ways

Chap-19: India on the March (1)

Chap-20: India on the March (2)

Chap-21: We have Problems Too

 

Broad questionsShort question

Fill in the blanks
*Revision Test/Surprise Test

 

1×8=82×5=10

7

Total: 25

 

Total 22 Total = 100

 

                                                                        __________________________________________

Col. Md. Anisur Rahman Chowdhury, psc (Retd.)   Principal

Std-VII(Int’l)-FINAL TERM-2016 (Download)